A chia mag rendkívül magas vízfelvevő képességgel rendelkezik, saját tömegének másfél-kétszeresét is képes magába szívni. Ezt követően zselés állagot vesz fel, amely a gyomorban is megmarad, így segít lassítani a szénhidrátok felszívódását és támogatja az emésztést.
A chia mag önállóan is fogyasztható, mivel energizáló hatása van, így ideális reggeli választás. Mindössze 1-2 evőkanál chia mag elfogyasztása már biztosítja a napi energiaszükséglet egy részét.
Mivel a chia magnak nincs jellegzetes íze, könnyedén beilleszthető a különböző ételekbe. Tökéletes kiegészítője lehet a salátáknak vagy szendvicseknek is.
A chia mag nagyszerű alternatívája lehet a tojásnak a vegán receptekben. Egy evőkanál finomra őrölt chia mag és három evőkanál víz egy tojás helyettesítésére elegendő.
Egyszerű és egészséges chia pudingot is készíthetünk belőle. Keverjünk össze két csésze kókusz- vagy mandulatejet egy csésze chia maggal, és adjunk hozzá egy evőkanál xilitet vagy eritritet. Ízesíthetjük friss gyümölcsökkel, kakaóval vagy vaníliával. Hűtve, 15-20 perc alatt kész is a finom, tápláló desszert.
A chia mag liszt formájában is hasznosítható, és remekül alkalmas ételek sűrítésére.