Mi is az a nyírfacukor?
A nyírfacukor (más néven xilit vagy xilitol) egy természetes, édes ízű anyag, amely gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálható. A nyírfából és bükkfából nyerik ki, majd tisztítják és kristályosítják, hogy a kristálycukorhoz hasonlóan felhasználható legyen édesítésre.
Azonban a nyírfacukor több szempontból is eltér a hagyományos cukrotól:
- Glikémiás indexe mindössze 7 és 14 között van.
- 40%-kal kevesebb kalóriát és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos cukor.
- Nem emeli a vércukor- és inzulinszintet.
- Nincs mellékíze, ellentétben más édesítőszerekkel.
- Segít megelőzni a fogszuvasodást, a fogkő és lepedék kialakulását, miközben fenntartja a szájflóra egyensúlyát.
- A nyírfacukorral készült ételek lassabban romlanak, mert nem szolgál táptalajul a gombák és baktériumok számára.
- Cukorbetegek, diétázók és candidával küzdők is bátran használhatják.
- Kiválóan alkalmas sütéshez, mivel magas hőmérsékleten sem veszít édes ízéből, és nem keseredik meg.
- A hagyományos cukrot teljes mértékben helyettesíti, mivel ízében és édességében is megegyezik vele.
Ajánljuk mindenkinek, aki szeretné élvezni az édes ízeket anélkül, hogy mesterséges édesítőszereket használna.
Fontos, hogy kezdetben csak kis mennyiséget (pár grammot) fogyasszunk, mert nagy mennyiség fogyasztása hasmenést okozhat érzékeny egyéneknél. Később azonban már nagyobb adagok (20-30g) sem okoznak problémát.
Kiszerelés: 500g