A lekvárkészítés során a citromsav segíti a zselésedési folyamatot és fokozza a gyümölcsök természetes ízét. Az élelmiszerekben antioxidánsként alkalmazzák, bár önállóan nem rendelkezik ilyen hatással, viszont erősíti más antioxidánsok hatását. Továbbá savanyúságot szabályozó anyagként és ízesítőként is szerepel E330 néven. A gyümölcsöknél lassítja az oxigén hatására történő elszíneződést. Nincs meghatározott napi maximum beviteli mennyiség.
A legtöbb gyári konyhai és fürdőszobai tisztítószer, bár kis mennyiségben, tartalmaz citromsavat. A citrusos illat segít a kellemes közérzet megteremtésében, és a tisztaság érzését is fokozza, ezért illatosítókban is alkalmazzák. A citromsav kiváló vízkőtlenítő hatása miatt, és mivel nem mérgező, házi tisztítószereink és öblítőink egyik alapanyaga. Mivel lágyítja a vizet, szappanok és mosószerek gyártásában is hasznos adalékanyag.